Napredak neuroznanosti najbolje se vidi u novo osnovanom ogranku Studentske sekcije za neuroznanost Neuroradiologija i nove tehnologije. Neuroznanost je visoko integrativna disciplina i obuhvaća različita područja istraživanja zahtjevajući uvijek nove metode i tehnike. Neizostavna je neuroradiologija koja neprestano pruža nove poglede u funkcioniranje mozga čime zahtjeva vlastiti ogranak.

Naš je cilj približiti neuroradiologiju istraživačima i kliničarima. Funkcijski neuroimaging je u zadnje vrijeme dospio u središte pozornosti istraživačke neuroznanosti zbog svoje neinvazivnosti i veće prostorne razlučivosti od prijašnjih tehnika poput EEGa. Dio našeg djelovanja usmjeren je korišteju ovih tehnologija i u neurologiji, psihijatriji i neurokirurgiji gdje olakšava dijagnozu i terapiju. No ovaj ogranak je veći od same neuroradiologije. On obuhvaća i korištenje zadnjih tehnoloških napredaka na području elektrotehnike napredne analize EEG-a, neinvazivne tehnologije poput TMS-a te teorijsku pozadinu MEG-a kojeg nemamo priliku uživo demonstrirati ali svejedno predstavlja ključni dio modern neuroznanosti. Kroz suradnju sa studentima FERa i TVZa želimo integrirati napretke u računarstvu i neuroznanosti i bolje objasniti koncepte poput strojnog učenja i neuronskih mreža radi stvaranja umjetnih inteligencija.

Aktivnosti ogranka uključuju predavanja profesora, rad na klinici, studentske radionice, rad u različitim programima i programskim jezicima te mnoštvo drugih aktivnosti vezanih uz tehnologiju koja prožima medicinu svakim danom sve više. Jedan od projekata ovog Ogranka je i Video&Web, novi pristup učenju i popularizaciji znanosti. Projekt pruža edukaciju svima željnima znanja i mogućnost sudjelovanja u popularizaciji znanosti putem interneta.

Nikada nije prerano za početi proučavati mozak te zato želimo približiti zabavnu stranu neuroznanosti polaznicima srednjih škola kroz prezentacije, predavanja I radionice. Njih vode naši članovi uz koordinaciju s profesorima škola kako bi se što bolje integrirali u nastavu. Pozivamo vas sve da nam se pridružite u ovom projektu I podržite mlade nade neuroznanosti!

KORISNI LINKOVI

1. American Society of Neuroradiology - http://www.asnr.org/

2. European Society of Neuroradiology - http://www.esnr.org/

3. Radiopedia - http://radiopaedia.org/

4. Medgadget - http://www.medgadget.com/

5. Nije stranica već aplikacija ali je nevjerojatno korisna, Figure1 - https://figure1.com/ 

ČASOPISI

1. American Journal of Neuroradiology - http://www.ajnr.org/

2. Neuroradiology - http://www.springer.com/medicine/radiology/journal/234

3. Journal of Neuroscience - http://www.jneurosci.org/

4. Journal of Medical Imaging - http://spie.org/publications/journals/journal-of-medical-imaging