Studentska sekcija za neuroznanost već u samom imenu najavljuje sadržaj koji spada u domenu ovog ogranka. Bazične znanosti se vrlo intenzivno bave ljudskim mozgom te je područje preplavljeno brojnim otkrićima čak i na dnevnoj bazi. S obzirom na ovakav intenzitet napretka, redovna nastava često ne može obuhvatiti sve aktualne spoznaje. U neuroznanosti je također naglašen i interdisciplinarni pristup te se Studentska sekcija za neuroznanost trudi i u svojim aktivnostima slijediti to načelo. Tradicionalno najveći interes za bazičnu neuroznanost pokazuju studenti medicine, biologije i psihologije. Nova područja poput sintetske biologije i inženjeringa te bioinformatike otvorila su put i studentima tehničkih znanosti, ali postoje tu još i neuroekonomija, neuroestetika...

OD BAZIKE DO KLINIKE

U sklopu bazične neuroznanosti ističe se ciklus 'Od bazike do klinike', koji ujedinjuje korake u proučavanju bolesti ili stanja sljedeći put od molekule, tj. neurona do čovjeka kao jedinke. Ova aktivnost Studentske sekcije za neuroznanost podrazumijeva ciklus stručnih tematskih predavanja. Zadana tema najprije bude predstavljena s gledišta bazične znanosti te se kasnije nastavlja s predavanjima iz praktične, odnosno kliničke primjene. Ciklus se najčešće sastoji od tri predavanja. Predavači su redom stručnjaci iz svoga područja te je posjećenost značajna. Naglasak je na aktualnim temama i suvremenim pogledima.  Svoja predavanja su držali: bazični znanstvenici, psiholozi, psihijatri, anesteziolozi... Dosadašnje teme su bile: autizam, svijest, moderne ovisnosti, kognicija. Budući da je interdisciplinarnost nešto čemu se teži u neuro-područjima, nedvojbeno je da pohađanjem ove aktivnosti dolazi do razmjene novih ideja između različitih i možda na prvi pogled nepovezanih struka, a koje u konačnici stvore pravu neuro-sponu.

TJEDAN MOZGA

Manifestacija zvana 'Tjedan mozga'  ili originalno 'Brain Awareness Week' odražava se svake godine u ožujku. Europska federacija društava za neuroznanost (FENS) i Dana Alliance su glavni podržavatelji ovog pokreta na globalnoj razini, dok u Hrvatskoj naše lokalno Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN) koordinira aktivnosti koje se zbivaju pod okriljem 'Tjedna mozga'. Taj se tjedan na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga (HIIM-u), održavaju brojne radionice i predavanja za preškolsku, osnovnoškolsku i srednjoškolsku populaciju, a koje mogu voditi naši studenti volonteri – članovi Sekcije. Također se tijekom 'Tjedna mozga' može dogovoriti da kao student volonter održite predavanje i u vrtićima ili školama koje nisu u mogućnosti doći na HIIM. Sekcija na vrijeme obavijesti svoje članove o mogućnosti prijave za volontiranje i osigurava podršku u vidu materijala i prezentacije te se osigurava pripremni period u kojem je moguće dobiti sve potrebne informacije kako bi volontiranje proteklo bez ikakvih poteškoća. Vrlo smo zahvalni svim volonterima te svake godine nastojimo osigurati majicu s logom 'Tjedna mozga' i potvrdu o sudjelovanju kako bi se obilježilo trud uložen u ovu plemenitu nakanu. Svakako pozivamo stare volontere s prošlih 'Tjedana', ali i rado primamo nove da nam se pridruže i u idućem 'Tjednu mozga' koji se održava 13.-19.3.2017.

NEUROANATOMSKE VJEŽBE I PREDAVANJA

Neuroanatomske vježbe i predavanja su također dio aktivnosti Sekcije, a koja spadaju pod ogranak bazične neuroznanosti. U regularnoj nastavi količina znanja iz neuroanatomije znatno varira s obzirom o kojem se mjeru studija radi. S obzirom na sve veće potrebu za znanjem o temeljnom ustrojstvu središnjeg živčanog sustava bez obzira na struku (npr. tehnologija, etika, estetika), ovakva aktivnost omogućuje članovima da možda i po prvi puta čuju nešto o građi mozga i vide preparate, dok ostalima može poslužiti kao korisno ponavljanje ili nadopuna već postojećeg znanja. Studenti predavači se trude uvijek pristupiti na svima razumljiv način i ljubaznošću studenata demonstratora sa kolegija Temelja neuroznanosti, omgućeno je dobiti kvalitetno pojašnjenje i prikaz neuroanatomskih struktura.

JOURNAL CLUB

Isključivo studentsku aktivnost predstavlja Journal club, a koji je rezultat sve veće afirmacije časopisa Gyrus, kao i rastućeg broja članova same redakcije, ali i Sekcije. Ovaj koncept je smišljen kako bi studenti koji čitaju najnovije članke iz neuro-domene mogli svojim kolegama u kratkoj prezentaciji prikazati jedno od istraživanja koje djeluje zanimljivo, aktualno i kvalitetno. Na Journal club aktivnosti naglasak je na ležernom pristupu i diskusiji, a koja svakako predstavlja i dobar ugođaj za širenje znanja i pravi je primjer međustudentske edukacije. Ovakav oblik druženja i učenja nastojimo popularizirati među našim članstvom, ali i šire te je pristup omogućen svima bez obzira na vrstu studija. Sve ranijim angažmanom u akademskoj i znanstvenoj zajednici, nesebični studenti koji već imaju iskustva zasigurno su pravo vrelo informacija i znanja kojih su mlađi kolege željni. Sudjelovanjem u ovoj mladoj aktivnosti koja je započeta početkom 2015. godine, doprinosi se i u izgradnji neuro-zajednice već na studentskoj razini. Informacije su redovito na našem tjednom mailu za članstvo i FB stranici.

BOOK CLUB

Komplementarno s aktivnosti 'Journal club' na kojem se raspravlja o recentnim znanstvenim člancima, ova aktivnost je malo drugačija. Inicijativa kojom bi se pokrenuo 'Book club' je ideja s kojom bi se krenulo u realizaciju početkom akademske godine, dakle na jesen 2016. godine. To bi bili jednomjesečni sastanci na kojima bi se komentirala poglavlja iz knjige ili čak cijelo jedno djelo, naravno ovisno o veličini i tematici, a koja su bila određena da će ju pročitati sudionici. Na prvom sastanku bi se svima literatura učinila dostupnom i dogovorilo o daljnjim ciljevima i sastancima. Druženje bi bilo u neformalnom tonu te nikako nije isključivo za medicinare, već su svi zainteresirani pozvani i svaki interdisciplinarni doprinos i komentar je dobrodošao. Informacije će biti redovito na našoj FB stranici te ćemo rado odgovoriti na sve upite i poslati poruku ohrabrenja ukoliko se netko premišlja bi li došao, jer nije siguran da može sudjelovati. Budimo aktivni i nemojte propustiti doživjeti u društvu nešto lijepo i ugodno, a korisno.

PRIPREMI VLASTITO PREDAVANJE

U sklopu bazične neuroznanosti svi studenti članovi su pozvani na suradnju i mogućnost pripreme vlastitog studentskog predavanja. Kroz Sekciju se može dobiti prije svega puna logističku podršku, a uz malo vlastite hrabrosti i ideje može se ostvariti nešto zbilja kvalitetno, lijepo i korisno!

 

ČASOPISI

 1. NATURE REVIEWS NEUROSCIENCE http://www.nature.com/nrn/index.html
 2. PLOS ONE NEUROSCIENCE http://journals.plos.org/plosone/browse/neuroscience
 3. THE JOURNAL OF NEUROSCIENCE http://www.jneurosci.org/
 4. EUROPEAN JOURNAL OF NEUROSCIENCE http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/(ISSN)1460-9568
 5. CEREBRAL CORTEX http://cercor.oxfordjournals.org/
 6. BRAIN http://brain.oxfordjournals.org/
 7. SOCIAL COGNITIVE AND AFFECTIVE NEUROSCIENCE http://scan.oxfordjournals.org/
 8. INTERNATIONAL JOURNAL OF NEUROPSYCHOPHARMACOLOGY http://ijnp.oxfordjournals.org/
 9. NEUROSCIENCE OF CONSCIOUSNESS http://nc.oxfordjournals.org/
 10. ARCHIVES OF CLINICAL NEUROPSYCHOLOGY http://acn.oxfordjournals.org/
 11. PAIN http://journals.lww.com/pain/Pages/default.aspx
 12. JOURNAL OF PSYCHOPHARMACOLOGY http://jop.sagepub.com/

KNJIGE

 1. NEUROSCIENCE ONLINE, THE OPEN-ACCESS NEUROSCIENCE ELECTRONIC TEXTBOOK http://neuroscience.uth.tmc.edu/
 2. FUNDAMENTAL NEUROSCIENCE 3RD EDITION https://www.hse.ru/data/2013/10/09/1280379806/Fundamental%20Neuroscience%20(3rd%20edition)%202008.pdf
 3. NEURONAL DYNAMICS http://neuronaldynamics.epfl.ch/online/index.html